kolmapäev, juuli 20, 2011

1930: Tartu vargapoisid pidutsemas


Teataja (Tallinn), 15. veebruar 1930

Tartus sai kriminaalpolitsei 10. veebruaril teateid, et Fortuuna uulitsal "Pihkva" sissesõiduhoovis Eduard Kuuse üüritoas salkkond vargapoisse pidutseb.
Kui kriminaalpolitsei ametnikud kohale ilmusid, siis avanes neile sarnane pilt, nagu seda õige harva võib näha. Väikeses üüritoas oli 6 purjus kaheksateist- kuni kahekümne-aastast noortmeest ja kolm-neli lõbunaist. Kõik toa sissesead oli laiali paisatud. Põrandal lamasid katkilöödud pudelid, siia oli välja valatud veini, moosi, siin oli vere- ja okseloike.
Juurdlusel selgus, et vargapoisid olid siin juba kaks päeva, nagu tartlased ütlevad, joonud ja rassnud. Selle aja jooksul oli ära joodud 40 pudelit koduveini ja "sakuskaks" söödud 8 purgitäit mustika keedist, kuna muud paremat käepärast ei olnud.
Veini ja moosi olid Eduard S c h m i d t ja Joh. S e e r a n d varastanud "Looduse" ärijuhi Männiku keldrist Valli uul. nr 4. Saaki kutsutud jagama siis ka sõbrad ja tuttavad. Pidutsedes on muidugi nii mõndagi juhtunud: pudelid katki läinud, ise peale kukutud ja sellest haavata saadud, veini ja moosi maha aetud ja läila südamega ka enda sisemust sinna tühjendatud.
Seerand ja Schmidt paigutati vanglasse, kuna teised vastutusele võetakse varguse kaasteadmise ja mitteülesandmise pärast. Nooredmehed on kindla elukutseta.

Samas lehenumbris räägitakse Eesti-Leedu diplomaatilisest tülist: riigivanem Strandmann külastas Poola-visiidil möödaminnes Vilniust. Kaunases protestis 13. veebruaril 1000 leedulast, hüüdes loosungeid "Maha Strandmann," "Vilno äraandjad", "Maha Poola teenrid". Eesti saatkond Kaunases "avaldab oma imestust selle kohta, et Leedus, kus ometi vali sõjaseadus maksab, niisugune meeleavaldus võimalik on".