neljapäev, märts 29, 2007

võit natsismi üle

Tundub, et paljud vasakpoolsed leiavad, et kuna natsism oli ikka väga kole asi ja lääne-eurooplased selle üle saavutatud võitu hääl meelel tähistavad, peaksid eestlased sedasama tegema. 1949. aasta küüditamine ei puutu nt asjasse, sest see polnud võiduga natsismi üle otseselt seotud ja meenutagem, natsism OLI kole asi.
Samast loogikast lähtudes - Saddam Hussein oli ilge tõbras ja tema režiim tõsiselt nilbe. Kommuniste kiusas ta ka rämedalt taga. Nii et igati kohane oleks (nt USA saatkonna ees) aprillikuus Saddami üle saavutatud võidu üle tänumeelt avaldada. Ja 8. mail siis pronkssõduri juurde fašismi kaotust tähistama. See, et Saddami kukutamine tõi kaasa veel verisema kaose, pole siinkohal oluline, sest nagu Bush selle peale ütleks, Saddamil OLID piinakambrid, ta alustas väga veriseid sõdu Iraani ja Kuveidiga ja ega ta nt juutidessegi vanast Aadust oluliselt paremini ei suhtunud. Sellise arvamuse peale tõmbab aga iga vasakpoolne (kaasa arvatud ma ise) kulmu vägagi kortsu.
Sellepärast ma irisengi - käib närvidele, kui n-ö "oma leeri" mehed ja naised puht poliitilise korrektsuse tõttu demagoogiat ajavad. No ma ei räägi siin sellistest juhtumitest, kelle arust kõik ebatolerantsed inimesed tuleks kohapeal oksa tõmmata või vähemalt vangi panna, a ka mõistlikumad sotsialistid keeravad natsismi-diskursuse peale nõks ära.

8 Comments:

Blogger plasma-jack said...

sain ka vastuse - mujal euroopas lihtsalt on niimoodi kombeks

see muidugi selgitab kõik.

29. märts 2007, 16:43:00  
Blogger plasma-jack said...

(nii et kuna 30-tel oli Euroopas fašism moes, siis pole ka Pätsu riigipöördes midagi taunimisväärset)

29. märts 2007, 16:45:00  
Blogger Andreas Prausen said...

Palun ära tee mingeid meelevaldseid järeldusi. Või veel hullem, ära ürita meist mingeid Iraagi sõja pooldajaid teha. Või Pätsi diktatuuri pooldajaid.

Nagu Punane Hanrahan Kaheksanda Mai Liikumise blogis juba korra kirjutas - üks asi ei tulene teisest. See, et me mõistame hukka natsismi kuriteod, ei tähenda, et me peaksime stalinismi kuritegusid õigeks. Või Saddami kuritegusid. Või Bushi kuritegusid. Need asjad ei ole omavahel seotud.

29. märts 2007, 17:18:00  
Blogger plasma-jack said...

ma püüan loogikat leida faktist, et mõistes hukka nii stalini, hitleri kui saddami, pead demonstratiivselt vajalikuks tähistada üksnes hitleri lüüasaamist. olen saanud kaks viidet
a) hitler oli halb
b) (lääneliitlaste vabastatud) euroopas on nii kombeks

aga need kaks punkti ei moodusta veel argumenti, miks ikkagi eestlastele peaks just hitleri kuriteod teiste omadest väga hinge minema. loogikat otsin.

29. märts 2007, 18:01:00  
Blogger plasma-jack said...

pätsi ja saddami näited olid eelnenud väidetest tuletatud.

a) hitler oli paha. saddam oli ka paha. mis siis?
b) euroopas tehakse nii. euroopas on mitut moodi tehtud. mis siis?

29. märts 2007, 18:03:00  
Blogger plasma-jack said...

st point selles, et ma saan väga hästi aru, mida prantslased ja hollandlased tähistavad. vabastamist, mitte niivõrd "võitu fašismi üle". oleks mingi ajaloo keerdkäigu tõttu eksisteerinud Prantsusmaa NSV, mille juhid oleks angloameeriklaste poolt kukutatud, siis nad tähistaks praegu seda täpselt sama moodi.

Ka Eestis oleks põhjust seda tähistada, kui angloameerika väed oleksid siia enne sovjette kohale jõudnud. Kahjuks ei jõudnud ja rõõmustada polnud kellelgi millegi üle, hoopis jalga lasksid paljud, kes Siberisse ei tahtnud minna.

29. märts 2007, 18:08:00  
Blogger Oudekki said...

Vaata, me küll tähistame võitu natsismi üle, mis oli kohutav ideoloogia ja Hitleri üle, kes oli maailmavalitsejalike ambitsioonidega diktaator. Me oleme antifašistid.

Aga ma arvan, et ma võin kõigi poolt rääkida - Jaapani kapituleerumise päeva me ei tähista. Me mäletame. Sest see, mida USA siis korda saatis oli täiesti lubamatu, sest see oli taas _kogu inimkonnale_ ohtlik.

Ja Saddami ja Hitlerit mina ei võrdleks. Mitte sellepärast, et ma tema tegusid õigeks mõistaksin, aga tema probleem on teistlaadi kui Hitleri probleem - ning see ei ole paraku veel lahendatud. Kui lahendatakse, siis me rõõmustame ja tähistame.

Aga Bush paraku lahenduste leidmisele kaasa ei aita, vaid tekitab probleeme juurde.

29. märts 2007, 23:38:00  
Blogger plasma-jack said...

ma arvan, et iga normaalne inimene on antifašist. aga Ida-Euroopas II maailmasõja lõpu tähistamine paistab ikkagi kuidagi... inglise keeles on ilus sõna, "poser".

30. märts 2007, 10:56:00  

Postita kommentaar

<< Home