laupäev, juuli 30, 2005

Kanepiküünlad

Erakondlane M. kirjutab:
Mõni aeg tagasi proovisin protestida selle vastu, et suurtes marketites on müügil kanepi ja oopiumimooni pildiga pakendis kanepi- ja oopiumimoonilõhnalised "lõhnasuitsu pulgad". LV-st vastati, et Eesti seadused lubavad müüa niisugust kaupa. Ka mina tahaksin siiski veel kord teada, kas ikka nii tohib, et ca 20.- krooni eest võib iga juntsu osta ja nautida "kanepit-oopiumit", harjuda nende imala lõhnaga.

Kas kanepist tehtud pilti tohib vaadata?
Kas tulirelvast tehtud pilti tohib vaadata?
Kas sõna ‘kanep’ kirjutamine või väljaütlemine on kanepi propageerimine?
M.-le lohutuseks – ‘kanepilõhnalised’ küünlad ei lõhna tegelikult kanepi
moodi.

Looduses kasvab palju taimi, millest osad on mürgised ja osad tekitavad narkootilist või psühhotroopset joovastust (sageli need omadused kattuvad). Tõsiasi, et mõned inimesed neid taimi seadusega keelatud eesmärkidel tarvitavad, ei anna aga ühiskonnale põhjust pildirüüsteks. Õigemini, põhjuse pildirüüsteks leiab alati, ent kasu pole sellest kunagi. Sinist käokinga olete näinud? VÄGA mürgine ja ka psühhotroopne taim. Millegipärast kardan ma aga, et kaubanduskeskustest on võimalik selle taime pildiga postkaarte soetada. Aga koerapöörirohi? Lehtertapp?Kalmus? Ogaõun?
Nüüd aga midagi hirmutavat. Nagu me teame, on kanep ILLEGAALNE taim. Suurem osa (rõhutan, SUUREM osa) narkootilise või psühhotroopse mõjuga taimedest või seentest, mis Eestis kasvavad või mida poodides müüakse, on aga legaalsed. Lisaks sellele on nad reeglina kanepist tugevama toimega ning omavad organismile märksa kahjulikumaid mõjusid. Nii näiteks kutsub mõnede taimede söömine esile hallutsinatsioone, ent üleannustamise korral (mis ei ole sugugi keeruline) võib tarvitaja koomasse langeda.
Narkomaanide subkultuurides on viimasel ajal hakanud populaarsust koguma üks teada-tuntud maitseaine, mis on poodides sama levinud kui kaneel. Nimelt tekitab selle maitseaine suurtes kogustes söömine narkootilist mõju, mis sarnaneb kanepi omale, ent on tugevam. Lisaks on narkootiline lähteaine maksavähi soodustajaks. Tarvitajad on kahjulikest mõjudest teadlikud, ent ignoreerivad neid – keegi pole öelnud, et narkomaanid on ratsionaalsed inimesed. Pealegi pole kanepit nii lihtne hankida ja maitseainepakk maksab poes kümne krooni ringis.
Mida järeldada? Paraku seda, et kui inimene ennast mürgitada tahab, siis on teda võimatu takistada. Muretseda seejuures kanepi (aga miks mitte mooni või kärbseseene?) kujutisega postkaardi või pakendi pärast on sama mõttekas kui tulekahju asemel suitsuga võitlemine. Pealegi, kui võtta eelduseks, et potentsiaalsete väärteovahendite (nimetame kanepitaime niimoodi) kujutamine tuleb igal juhul keelustada, siis analoogia printsiipi rakendades tuleks keelustada mängupüstolid, aga ka näiteks süstlad – ja muidugi ka kõik pildid,
kus püstoleid või süstlaid kujutatakse. Maitseainepakid jäävad aga poeriiulitesse edasi ning loodus, kes inimeste muredest midagi ei tea, jätkab taimede ning seente kasvatamist.

P.S. On märkimisväärne, et isegi Res Publica ei algatanud kampaaniat kõigi Eestimaa kärbseseente hävitamiseks.

1 Comments:

Blogger JM said...

mul on selline väike tunne, et kui kanep legaliseeritaks, kaoks see imeline-müstiline aura ta ümbert ja suurem osa sellest oo-see-on-midagi-suurepärast vaimustusest vaibuks.
mulle see meeldiks.

minu meelest on kanepi vastu aktiivselt v+itlemine ja s+na v+tmine sama räme propaganda kui pooltkiitmine.

31. juuli 2005, 17:50:00  

Postita kommentaar

<< Home