kolmapäev, jaanuar 02, 2008

2007 eesti muusikas

mult küsiti ükspäev, et mis oleks 5 eesti parimat plaati sellest aastast. pani pead murdma, a siis leiutasin väga hea filtri, misjärel jäid sõelale Ans.Andur, Eplik, Puiestee, Chalice ja Agent M. filter on see, et kui räägime eesti muusikast, jätab eestikeelne plaat paratamatult tugevama mulje, sest ingliskeelset plaati osatakse ka mujal teha, tõenäoliselt pareminigi. objektiivsemat kriteeriumit ma ei tea, mille alusel otsustada, kummal on parem muss, Zahiril või Chalice'il. mu arust Agent M ja Under Marié on muusikaliselt võrdsed, arukate inimeste peavoolurokk veidi erinevate mõjutajatega, a põhjus, miks Agent läheb inimestele paremini peale, on see, et nad on rohkem nagu omad, päris asi.
jah, et mõelge selle üle, viisisepad. miks Brides in Bloomist teatakse aint ühte lugu, mis nad viidingu sõnadele tegid. miks on tanel padar nii populaarne. miks nii paljud arvavad ikka veel, et salleril, kreemil ja trubetskyl on midagi öelda. miks andur on populaarsem kui pia fraus, miks aides ja leech jäävad igaveseks sinna, kus nad praegu on ja suvalised nolgid, kes sama asja maakeeles tegema hakkavad, saavad kohe tohutult populaarseks (see siis prognoos minu poolt). rahvus ei pea olema häbiasi, tunnistad endale, kelle sekka sa kuulud ja näed, hakkad respekti saama kohe rohkem ja vau, päris hea tunne on, taipad, polegi vaja puise hääldusega inglist kangutada.
viimane irooniahoog tabas mind muide siis, kui ma kuulsin, et keegi noor & tundmatu "superstaar" hoiab - bäng - sihikul eesmärki saada kindlasti eestist välja. tuult tiibadesse, koli londonisse nõudepesijaks, käbe.